Skip links

Podsjetnik: što ste naučili na početnom tečaju

U jednom od prethodnih blogova pisali smo o tome kako početi penjati i što bi sve trebali znati prije samog početka, a u ovom blogu ćemo pretpostaviti da ste već kročili nogom u našu dvoranu, odradili početni tečaj te započeli svoj samostalni penjački put.

Uvodni tečaj je odličan za potpunog početnika, ali količina infomacija koju dobijete ponekad može biti prevelika

Rješenja su dva: upišite napredni tečaj na kojem će vas trener podsjetiti na eventualno zaboravljene detalje i tehnike ili pročitajte ovaj blog i imajte ga kao šalabahter kod sljedećeg posjeta dvorani.

Glava, noge pa ruke

Prva pomisao na penjanje je da morate imati jake ruke, što nije sasvim točno. Penjači prvo koriste svoju glavu, zatim noge i tek onda ruke. Točnije, prije penjanja smjera prvo ćete u glavi razmisliti koji bi bio najbolji put do topa, zatim postaviti noge i tek onda raditi gibove rukama. Vizualizacijom smjera penjete efikasnije, smanjujete vrijeme potrebno za penjanje smjera pa samim time se manje umarate i opterećujete ruke.

Dobar rad nogama također uvelike rasterećuje ruke. Bitno je prisjetiti se da, ukoliko nosite penjačice, na grifove uvijek stajete prednjim dijelom stopala tj. na prste. Na taj način imate veću mogućnost pokreta i zaokretanja stopala te možete stati i na najmanje stopinke bez bojazni da će vam noga skliznuti.

Ispružite ruke. To zvuči kotraintuitivno, ali razmislite: ukoliko su vam ruke ispružene i koristite tijelo i noge za penjanje, ruke će vam se manje umarati i duže ćete moći boraviti na stijeni. Pripazite da su vam kukovi primaknuti što bliže stijeni kako bi i time smanjili opterećenje na ruke.

OSNOVNA KRETANJA PO STIJENI

Frontalno kretanje

Najosnovnija, najjednostavnija i najkorištenija metoda kretanja po stijeni. Kukovima okrenutima prema stijeni iz žaba pozicije podižete jednu nogu i oslanjate se na nju, dok se dugom odgurujete, a rukom hvatate određeni grif. Kao i uvijek, važno je ne naprezati ruke, držati ih ispruženima, a tijelo podizati iz nogu.

Bočno kretanje

Kretanje koje će vam najviše pomoći pri savladavanju smjerova ako ste početnik. Kao što samo ime govori, tijelom ste okrenuti bočno prema stijeni, a ovisno o smjeru kretanja, postavljate se na lijevi ili desni bok. Stajna noga bi trebala biti ispod vas dok je druga noga slobodna tj. ispružena na suprotnu stranu. Ako ste se pravilno namjestili trebali bi se moći na stijeni održavati samo s jednom rukom i jednom nogom što je ujedno i dobra pozicija za odmor.

Fleganje

Ponekad smjer zahtjeva da se odmaknete od pravila u kojem, u kretanje, kreću ista ruka i noga što znači da izlazite iz pozicije balansa. U tom slučaju u pomoć stiže druga noga koja vam služi kao zastava te vas vraća u ravnotežu. Pri izvođenju giba slobodnu nogu pomaknete iza odrazne noge tj. suprotno od smjera kretanja. Taj mali pokret spriječit će vas od otvaranja tijela i pada sa stijene.

Promjena noge/ruke

Tehnika koja je često zanemarena i za koju se smatra da su je svi već savladali, ali u stvarnosti vrlo ‘pimplava’. Promjena noge tj. ruke na velikom grifu je poprilično jednostavna, no kako se grifovi smanjuju stvari postaju teže. Kod promjene noge na malom nožištu bitno je kretnju izvesti samo u nogama, bez pomicanja ostatka tijela jer tako smanjujemo mogućnost gubitka raznoteže. Ruke, na malim hvatištima, mijenjamo prst po prst što zahtjeva malo više strpljenja, ali uvelike smanjuje rizik od pada.

Osim osnovnih tehnika postoje i one napredne koje ste vjerojatno i spominjali na uvodnom tečaju, ali ne i puno koristili. O nekima kao što su kačenje pete i prstiju smo već pričali u ranijim blogovima, a o nekima ćemo tek pisati. Kao početniku, najbitnije je pravilno savladati osnovne kretnje, a napredne dolaze s iskustvom i s težim smjerovima. Budite redoviti, razmišljajte dok penjete, ispravljajte vlastite greške i napredak će doći.

Leave a comment