Skip links

Kako kačenjem pete možete napredovati u penjanju

Petom do topa iliti kako kačenjem pete možete napredovati u penjanju. Sportsko penjanje je prava umjetnost, a za uspješno savladavanje smjerova potrebno je poznavati razne tehnike.

Jedna od najkorisnijih tehnika koju biste trebali naučiti je kačenje pete

Svi znaju da su noge ključni faktor u sportskom penjanju, a pete mogu biti od velike važnosti ukoliko želite unaprijediti svoje penjačke sposobnosti. U ovom blogu ćemo objasniti što je kačenje pete i kako je pravilno koristiti na putu do topa!

Definicija

Kačenje pete u sportskom penjanju predstavlja tehniku u kojoj penjač koristi petu kao dodatnu točku oslonca na stijeni tijekom penjanja. U sportskom penjanju tom tehnikom se povećava stabilnost i kontrola tijela. Ova tehnika podrazumijeva da se peta postavi na oprimak ili volumen dok su prsti nogu usmjereni prema gore i odmaknuti od stijene.

Definicija kačenja pete

Kačenje pete predstavlja tehniku penjanja

Zašto zakačiti petu?

Na penjalištima često možemo čuti uzvik: ‘’Zakači petu!’’ Kačenje pete najčešće se koristi u teškim dijelovima stijene gdje je potrebno koristiti sve moguće točke oslonca da bi se prevladao ‘detalj’ smjera i dosegnuo top. Također, omogućuje penjaču da se odmori, udahne i spremniji nastavi penjati dalje.

Za uspješno korištenje ove tehnike, penjač mora biti sposoban pravilno rasporediti težinu tijela na peti i održavati stabilnost i ravnotežu tijekom penjanja. Iako se često koristi u sportskom penjanju, kačenje pete nije jednostavna tehnika i zahtijeva dosta prakse i iskustva da bi se uspješno primijenila.

Zašto zakačiti petu

Zakači petu!

Pravilno kačenje pete

Nije dovoljno samo nabaciti petu na stijenu i nadati se najboljem. Pravilno kačenje pete zahtijeva malo prakse i iskustva. Postoje koraci koji se slijede da bi se pravilno zakačila peta. Prvo, treba odabrati odgovarajuću površinu na stijeni tj. oprimak na koji će se peta postaviti. Zatim treba staviti petu na tu površinu dok su prsti usmjereni prema gore i od stijene. Centar mase tj. kukove treba lagano nagnuti prema naprijed kako bi se raspodijelila tjelesna težina na petu. Kada se peta zakači, treba provjeriti da je dobro fiksirana prije nego što se krene dalje.

Bitno je aktivirati mišiće lista, zadnje lože, bedra i gluteusa da bi se izbjegla ozljeda aktivirajući samo pojedini mišić. Svakako potražite savjet iskusnih penjača i obučenih instruktora da biste savladali ovu tehniku na najbolji mogući način.

Pravilno kačenje pete

Kačenje pete zahtjeva malo prakse i iskustva

Kačenje pete se trenira!

Najbolji vježba kačenja pete je da dođete na stijenu i zakačite petu ????. Ponavljajte pokret na različitim vrstama oprimaka, nagiba i gibova. Što više koristite tu tehniku to ćete sve više prepoznavati situacije u kojima peta može biti od pomoći za napredovanje u smjeru.

Postoje i vježbe ‘na suhom’ tj. vježbe koje ne uključuju penjanje. Korištenjem pilates lopte, elastičnih traka i trenažera možemo simulirati pokret i tako jačati skupine mišića potrebne za efikasnije korištenje pete bez mogućnosti ozljede. Važno je postupno povećavati težinu i intenzitet vježbi da bi se postigla bolja kontrola tijela pri kačenju pete.

Pogledaj video vježbu za kačenje pete na našem Instagram profilu.

Kačenje pete se trenira

Kačenje pete se trenira

Negativne strane

Iako kačenje pete može biti korisna tehnika u sportskom penjanju, treba biti svjestan i potencijalnih negativnih strana. Nekim penjačima kačenje pete može izazvati ozljede zadnje lože ili istegnuće ligamenata koljena. Najvažnije je naučiti pravilno koristiti ovu tehniku i ne pretjerivati s njezinim korištenjem.

Kačenje pete je važna tehnika u sportskom penjanju koja omogućuje bolju kontrolu tijela i olakšava uspon do topa. Međutim, važno je znati kako pravilno zakačiti petu da bi se izbjegle potencijalne negativne strane. Uz malo prakse i redovito vježbanje kačenje pete može postati vaš tajni sastojak za savladavanje teških smjerova, a kombiniranje ove tehnike s drugim tehnikama penjanja može dovesti do boljih performansi i veće sigurnosti pri usponu.

Leave a comment