Skip links

Unaprijedite svoje penjačke vještine kačenjem prstiju iliti toe hooking

Napredne tehnike penjanja donose raznolikost i uzbudljive izazove za penjače svih razina.

Jedna od tih tehnika koja je postala sve popularnija u modernom boulderingu je toe hooking

Toe hooking je tehnika koju ili obožavate ili nikako ne volite. Bez obzira na vaše mišljenje, toe hooking je tehnika koju ne možemo zanemariti, a može vam pružiti prednost u savladavanju zahtjevnih smjerova.

Što je zapravo toe hooking

Toe hooking je tehnika u kojoj koristite gornji dio prstiju stopala da biste se zadržali na stijeni. U situacijama kada se nalazite u previsu ili stropu, toe hooking vam omogućuje stabilnost i pomaže vam da održite svoje tijelo blizu stijeni.

Glavna svrha toe hookinga je spriječiti da vam ‘ispadnu’ noge. To postižete stavljanjem prstiju na grif i povlačenjem stopala prema sebi stvarajući protusilu koja vuče tijelo prema gore i prema unutra.

Da biste uspješno koristili toe hooking tehniku, potrebno je vježbati i razumjeti nekoliko ključnih aspekata.

Prvo, važno je pronaći odgovarajući grif na kojem ćete koristiti toe hooking. Ovo može biti izazov jer trebate pravilno procijeniti i pronaći odgovarajuće mjesto za vaše prste.

Drugo, morate naučiti kako pravilno postaviti prste. Trebate osigurati da je pritisak ravnomjerno raspoređen i da pravilno koristite mišiće potkoljenice da biste se privukli stijeni i stvorili stabilan položaj. Također je važno biti svjestan položaja tijela dok koristite toe hook. Održavanje ravnoteže i pravilna raspodjela težine ključni su za uspješno korištenje ove tehnike. Pokušajte održati tijelo blizu stijene i koristiti druge dijelove tijela kao podršku da biste održali stabilnost.

Tehnika penjanja toe hooking - kačenje prstiju

Tehnika penjanja kačenjem prstiju

Kako izaći iz tog položaja

Nakon što ste zakačili prste, u jednom trenutku ćete morati i otpustiti tu zakačenu poziciju. Laganim i kontroliranim otpuštanjem polako smanjujte pritisak sa svojih zakačenih prstiju da biste postupno oslobodili nogu.

Ovo je važno da biste izbjegli nagle pokrete i nekontrolirano ispadanje nogu. Važno je da otpuštate toe hook samo kada ste sigurni da rukama ili drugom nogom imate dovoljno jak grip kako ne biste izgubili ravnotežu i pali.

Toe hooking

Toe hooking!

Bicikl

Kakve veze ima bicikl s penjanjem? Bicikl zovemo tehniku kojom jednom nogom zakačite prste na stražnji dio grifa, a prste druge noge postavite na prednji dio grifa te stisnete obje noge istovremeno da biste održali kontakt i ravnotežu. Važno je odlučiti koju nogu postaviti ispod hvatišta, a koju na vrh. To ovisi o tome želite li prioritet staviti na sljedeći pokret rukom ili pomicanje noge nakon giba. Bicikl smanjuje opterećenje na ruke i idealan je za penjanje u jako previsnim dijelovima stijene tzv. ‘stropovima’.

Tehnika penjanja toe hooking

Vježbaj bicikl

Vježbe za jačanje goljeničnih mišića

Mnogi penjači imaju problema s toe hookingom jer imaju slabu muskulaturu potkoljenice. Genetika igra ulogu ovdje, ali dobra vijest je da se potrebna snaga može postići kroz odgovarajući trening. Najbolji prijatelj, kad je u pitanje jačanje goljeničnih mišića, su vam gumene trake i girje. Oponašajte pokret toe hooka s opterećenjem bilo da sjedite, stojite ili visite te bi vrlo brzo trebali dobiti vidljive rezultate.

Fleksibilnost stopala je također važna za postizanje optimalnog položaja toe hooka. Izvodite vježbe za istezanje stopala koje će vam pomoći u poboljšanju fleksibilnosti stopala i omogućiti vam da postignete bolji kontakt i stabilnost pri toe hookingu.

Tehnika penjanja kačenjem prstiju - toe hooking

Jačanje goljeničnih mišića

Najbolje penjačice za ovu tehniku

Kada je riječ o penjačicama za toe hooking, postoji nekoliko ključnih karakteristika na koje treba obratiti pažnju. Prvo i najvažnije je prisutnost proširenog gumiranog dijela na prednjem dijelu penjačice. Ovaj dodatak omogućuje vam da čvrsto i sigurno zakačite prste pružajući vam potrebnu podršku i stabilnost. Također, nešto mekše penjačice prionut će bolje i prilagoditi se različitim oblicima grifova.
Neke penjačice koje su se pokazale izvrsnim izborom za toe hooking su La Sportiva Skwama – Scarpa Instinct VS, Five Ten Team itd.

Toe hooking je jedna od tehnika penjanja koja vam može otvoriti nove mogućnosti i izazove. Isprobajte je, istražujte i uživajte u putovanju koje vam pruža penjanje. Ali uvijek budite svjesni svojih sposobnosti i slušajte svoje tijelo kako biste izbjegli ozljede. Uvijek se posavjetujte s iskusnim penjačem ili instruktorom prije nego što isprobate nove tehnike penjanja. Sigurnost je najvažnija, stoga uvijek budite pažljivi i odgovorni prilikom penjanja.

Leave a comment