Skip links

FAQ

Što je penjanje

FAQ

Često postavljena pitanja

Sportsko penjanje atraktivan je i u svijetu sve popularniji oblik sporta i rekreacije koji se prakticira na prirodnim i umjetno izgrađenim stijenama. Penjati se može na nižim (tzv. bouldering) ili višim stijenama (tzv. lead penjanje, koje uključuje i sigurnosnu opremu, prvenstveno užad). Zadatak i izazov je savladati pojedini “smjer”, odnosno manje ili više zahtjevan uspon. Penjanjem se mogu baviti gotovo svi uzrasti, od djece do starijih osoba.

Sportsko penjanje zabavna je i uzbudljiva fizička aktivnost, prepuna izazova, s nizom pozitivnih učinaka po zdravlje, od trošenja energije do druženja i socijalizacije. Osim savladavanja straha (kod dijela početnika) penjači postupno usavršavaju tehnike penjanja ali i poboljšavaju koordinaciju pokreta, koncentraciju i pravilno disanje. Uz to, penjanje potiče lučenje adrenalina i drugih hormona koji umanjuju stres i pojačavaju osjećaj zadovoljstva.

Ne brini: na samom početku osnovnu opremu za penjanje možeš unajmiti kod nas u dvorani. Za prve korake na stijeni treba ti tek udobna odjeća, posebne penjačke cipele, tzv. penjačice, i magnezij. Penjačke cipele služe za precizno i čvrsto postavljanje stopala po izrazito strmom terenu i sitnim nožištima, a magnezij karbonat, kao i u drugim sportovima, za isušivanje prstiju, odnosno za postizanje što sigurnijeg hvata i prevenciju skliskosti. Tu su još i uže, pojas, kompleti, karabineri, spravice za osiguravanje itd, ovisno koja se disciplina odabere.

Ovisi o tvojim mogućnostima, željama i…strasti ????
Početnici obično penju 2-3 puta tjedno, a napredniji penjači i češće. Penjanja nikad dosta!

Penjanje se prakticira na prirodnim ili na umjetno izgrađenim stijenama. Penjati se može na nižim (tzv. bouldering) ili višim stijenama (tzv. lead penjanje, koje uključuje i sigurnosnu opremu, prvenstveno užad). Zadatak i izazov je savladati pojedini “smjer”, odnosno manje ili više zahtjevan uspon.

Definitivno bouldering, jer je to osnova svega. Polaznik tako nauči pravilne penjačke tehnike i kretanje po stijeni, tako da se poslije, kod penjanja užetom, može lakše koncentrirati na čvorove, osiguravanje i pravilno ukopčavanje kompleta.

Djecu s natjecateljskim potencijalom obično uočava trener, koji potom predlaže odlazak na natjecanja odgovarajućeg ranga. Odrasli pak mogu odabrati neko od regionalnih rekreativnih natjecanja, ali i pitati iskusnije penjače ili trenere za više informacija.

Naravno: bilo kada unutar radnog vremena dvorane, ukoliko dolaziš samostalno, ili, ako se radi o vođenim treninzima, ovisno o dogovoru s trenerom.

Fothia

Instagram