Skip links

Izaberi idealne penjačice [Vol. 2]

Ako već nisi, pročitaj prvi dio bloga kako izabrati idealne penjačice.

Kod biranja penjačice bitno je da vam peta sjedne na mjesto, tj. da nema viška prostora oko pete i da prsti budu lagano skvrčeni, ali da ne izazivaju jaku bol

Debljina gume

Tanak potplat (3.0 – 4.2 mm): tanak potplat omogućuje bolji osjećaj stijene i preciznost. Tanke gume vam omogućuju da osjetite svaku stopinku i često se preferiraju za bouldering i sportsko penjanje, no brzo se ‘troše’ pa će vam resoler biti najbolji prijatelj. 

Srednji potplat (4.2 – 4.6 mm): potplat srednje debljine nudi dobar balans između osjećaja stijene i trajnosti. Omogućuju vam pristojnu preciznost i također traju duže od tanjih potplata.

Debeli potplat (preko 4.6 mm): deblji potplati pružaju izvanrednu trajnost i često se koriste za penjanje na stijenama s oštrim rubovima ili za višedužince. Iako smanjuju osjećaj za podlogu, deblji potplati omogućuju više udobnosti tijekom dužih penjačkih seansi i bolju zaštitu od oštrih rubova.

Peta i prsti

Na penjačicama ćete uočiti različite dizajne prednjeg djela tj. prstiju i pete. Uloga tih dijelova penjačice je kačenje o kojima smo pričali u prijašnjim blogovima Kako kačenjem pete možete napredovati u penjanju i Unaprijedite svoje penjačke vještine kačenjem prstiju iliti toe hooking. Početne penjačice će obično imati malo gume na prstima i samo traku gume preko pete i takve penjačice su namijenjene za laganije smjerove bez tehnički zahtjevnijih djelova. Kako penjačice postaju agresivnije i zakrivljenije tako se i dizajn prstiju i pete mijenja. Uočit ćemo više gume prevučene preko prednjeg dijela, često s raznim izbočenjima ili perforacijama te definiraniju petu.

Fothia početne penjačice

Početne penjačice

Fothia naprednije penjačice

Naprednije penjačice

Ženski i dječji modeli penjačica

Ženske penjačice dizajnirane su uzimajući u obzir anatomiju ženskog stopala. Često su uže, prilagođene oblom luku stopala žena te manjeg volumena pete. Fokus je na udobnosti čime se omogućava duže penjanje bez nepotrebne nelagode. Estetski, ženski modeli često dolaze u svjetlijim bojama i elegantnijem dizajnu.

Dječje penjačice namijenjene su rastućim stopalima mladih penjača. Ovi modeli često imaju jednostavnije sustave vezanja, olakšavajući djeci obuvanje i svlačenje penjačica. Materijali su izdržljivi i prilagođeni čestom korištenju pružajući potrebnu potporu i zaštitu.

Par savjeta za kupovinu

Isprobajte više modela: ne zadržavajte se samo na jednom modelu ili brendu penjačica. Različite penjačice imaju različite karakteristike pa je važno isprobati nekoliko kako biste pronašli onu koja vam najbolje odgovara.

Vrijeme: penjačice isprobajte u popodnevnim satima. Noge tijekom dana natiču, posebno nakon puno hodanja ili trčanja. Isprobavanjem penjačice na natečenu nogu pružit će precizniju sliku udobnosti i veličine. 

Veličina: penjačice trebaju biti čvrsto pripijene uz nogu, ali ne smiju prouzročiti jaku bol. U početku, dok se penjačice ne razgaze, mogli biste osjetiti nelagodu, no ona će s vremenom proći. Penjačice se u pravilu kupuju broj do 2 broja manje od broja koje inače nosite, no neki prozvođači već unaprijed smanjuju kalupe pa je dobro raspitati oko veličine prije kupnje. 

Siguran znak da su vaše cipele prevelike jest ako gornji dio penjačice postane vrećast kada stanete na prste te ako imate praznog postora u dijelu pete.  S druge strane, ako je cipela premala, vaši prsti su previše zakrivljeni i peta često ispada iz ležišta.

Razina iskustva: ako ste početnik izaberite penjačice ravnog profila i što manje asimetrije potplata. Takve penjačice su najudobnije i noga će se lakše priviknuti. Za napredne penjače, tražite modele s naprednim karakteristikama.

Stil penjanja: razmislite o vrsti penjanja kojim se bavite – penjete samo bouldere i sportske smjerove ili volite višedužince i cjelodnevni boravak na stijeni. Različiti stilovi zahtijevaju različite karakteristike penjačica, kao što su debljina gume i oblik prstiju. Ako se bavite različitim stilovima penjanja razmotrite više parova penjačica, svaki prilagođen drugom načinu penjanja.

Cijena: Ako ste početnik, ne trošite puno novca na prve penjačice. Tada još ne znate kakav osjećaj penjačica mora pružiti i često se dogodi da brzo shvatite kako baš te penjačice nisu za vašu nogu. Napredniji penjači će i ostaviti koji € više za kvalitetniju penjačicu, no kvalitetne penjačice ne moraju biti i najskuplje. Postoje odlične opcije u svim cjenovnim rangovima pa budite svjesni svog budžeta.

Nema univerzalnih “najboljih” penjačica; idealne su one koje najbolje odgovaraju vama. Budite strpljivi, potražite savjet i krenite u potragu. S pravim parom penjačica i smjerovi postaju lakši.

Leave a comment