Skip links

Izaberi idealne penjačice [Vol. 1]

Vjerojatno najveća dvojba penjača početnika, a ponekad i već naprednijih penjača, je kako i koje penjačice izabrati. Odlučili smo vam pomoći i objasniti generalne razlike među vrstama penjačica te dati praktične savjete. 

(Pssst… na kraju teksta vas čeka i malo iznenađenje!)

Kako biste penjali najbolje što možete, bitno je da pronađete penjačicu koja idealno pristaje vašem stopalu

Penjačice trebaju biti prikladne za vrstu penjanja kojom se želite baviti, ali to često ne znači i najudobnije. Savršenu penjačicu ćete odrediti prema sljedećim parametrima:

  • penjačko iskustvo
  • vaš oblik stopala i veličina
  • vaš stil penjanja

Razlike među penjačicama

Profil penjačica

Neutralne: ove su penjačice obično najudobnije. Idealne su za početnike jer su prsti u njima ispruženi i ne opterećuju nogu. Mogu ih koristiti i iskusniji penjači i alpinisti koji penju dugačke smjerove ili penjači koji ne vole skidati penjačice između pokušaja.

Umjerene: ovi modeli pružaju ravnotežu između neutralnih i agresivnih penjačica. Dobar su izbor i za početnike koji žele napredovati, ali i za napredne penjače. Umjerena zakrivljenost čini ih preciznijima i odličnima za različite vrste penjanja. 

Agresivne: ako ste ozbiljan penjač koji voli izazovne i teške uspone, agresivne penjačice mogu biti vaš izbor. Ove penjačice imaju zakrivljeni oblik i pružaju više potpore na vrhovima prstiju, što ih ne čini udobnima, ali ih čini preciznima za penjanje po sitnim stopinkama ili previsima gdje je potrebno puno kačenja prstiju i pete.

Asimetrija potplata

Što je penjačica asimetričnija to je preciznija, ali i neudobnija za nošenje. Zakrivljenost potplata osigurava veći prijenos težine na palac stopala, što osigurava korištenje i najmanjih stopinki. Možemo vidjeti korelaciju između profila penjačice i zakrivljenosti potplata tj. što je profil zakrivljeniji, to je asimetrija veća.

Za početnike preporučamo ravne ili lagano asimetrične, dok jaku asimetriju ostavljamo za napredne penjače. Isto tako, penjačice ravnog potplata su idealne za više dužinske i alpinističke smjerove, a asimetrične za sportske smjerove i bouldere gdje uspon traje kraće.

Tip vezanja

Čičak: ovo vezanje omogućuje brzu i jednostavnu prilagodbu. Idealno je za penjače koji vole mijenjati čvrstoću vezanja tijekom penjanja.

Vezice: vezice nude precizniju prilagodbu i obično pružaju bolju potporu. Ovo je dobar izbor za one koji traže čvrstoću i sigurnost, a nemaju običaj čestog skidanja penjačica. Zbog svoje prilagodljivosti su i najbolji izbor ako imate nogu nepravilnog oblika.

Slip on: ovi modeli nude minimalistički pristup i odlične su brzo za obuvanje tj. za dvoranu i bouldering. Mana su im manja preciznost. Često se uzimaju par brojeve manje od broja noge jer se zbog svoje meknoće brzo razgaze i postanu prevelike.

Materijal

Koža: koža je tradicionalni izbor za gornji materijal penjačica. Pruža izvanrednu prilagodljivost i udobnost jer se s vremenom oblikuje prema obliku vaših stopala. Imajte na umu da će se s vremenom rastegnuti te da često puštaju boju pri doticaju s vodom tj. znojem.

Sintetički materijali: sintetički materijali sve su popularniji zbog svoje trajnosti i konzistencije u obliku. Ovi materijali neće se rastezati kao koža pa će cipele zadržati svoj oblik tijekom dužeg razdoblja upotrebe. Sintetički materijali obično su brži za sušenje i manje osjetljivi na vlagu.

Mješavina kože i sintetike: neki proizvođači kombiniraju kožu i sintetičke materijale kako bi iskoristili prednosti oba svijeta. Ova mješavina može pružiti ravnotežu između prilagodljivosti i trajnosti.

U idućem blogu ćemo proći još neke karakteristike penjačica koje ne smijemo zanemariti te napraviti sažetak svih karakteristika. Podijelit ćemo s vama savjete za kupovinu i preporučiti modele za početnike.   

I obećano iznenađenje za kraj: ako si član Fothie, javi se na pult i zatraži kôd za popust na BimSport web shopu.

Leave a comment