Skip links

Zašto djeca penju [Vol. 2]

Penjanje možda izgleda kao opasan sport i zbog toga ne zvuči kao dobra ideja, ali zapravo je prilično siguran. Također, većina psihologa smatra ‘rizične’ igre važnim dijelom djetinjstva i zdravog razvoja.

Veća je vjerojatnost da će vam dijete pasti i ozlijediti se npr. na nogometu nego na penjanju

Kada se djeca uključe u rizičnu igru, poput penjanja uvis ili skakanja s ljuljački, uče procjenjivati rizike, biti oprezni i tako stječu samopouzdanje.

Mentalne prednosti penjanja

Umjetne stijene za penjanje pružaju izvrsnu ravnotežu sigurnosti i razumnog rizika za većinu dobnih skupina, omogućujući djeci da se zabave i istraže svoju prirodnu želju za rizicima, ali na siguran način. Bilo da se nalaze na stijeni ili ljestavama, dijete mora odrediti kako će se popeti do vrha i koje radnje treba izvršiti da bi to učinilo. Time razvijaju:

  • Vještinu donošenja odluka
  • Dovršavanje aktivnosti koja zahtijeva određeni slijed
  • Rješavanje problema niskog rizika
  • Vizualizaciju rješenja izazova
  • Fokus
  • Dugotrajno i kratkotrajno pamćenje

Kako bi iskoristila ove mentalne dobrobiti, od djece se traži koncentracija, fokus i ustrajnost onda kada njihov plan ne uspije. Fokus koji je potreban za penjanje za mnoge je način da se maknu od stresora svakodnevnog života i da se samo usredotoče na zadatak koji je pred njima.

Za mnogu djecu i tinejdžere protekle godine u karanteni su dodale više pritiska i stresa u svakodnevni život. Neki stresori uključuju školovanje kod kuće, virtualne učionice, manje vremena s prijateljima, ograničenja koja ograničavaju društvene interakcije, osjećaj zatvorenosti ili usamljenosti kod kuće. Penjanje može biti izvrstan izlaz za smanjenje tog stresa.

Mentalne prednosti penjanja

Djeca penjanjem stječu vještinu donošenja odluka

Društvene prednosti penjanja

Bilo da komuniciraju sa svojim trenerom ili prijateljem, tijekom treninga dijete treba slušati i razumjeti upute te ih primijeniti na zadatak koji je pred njim. Vaša će djeca izgraditi vrijedne vještine slušanja i komunikacije ohrabrujući svoje vršnjake, slušajući svoje trenere i slijedeći upute.

Interakcije koje djeca imaju s drugom djecom tijekom treninga pomažu im u samokontroli i regulaciji emocija. Dok čekaju svoj red za penjanje i suočavaju se s novim penjačkim izazovima te su vještine stavljene na kušnju. Kroz penjanje djeca:

  • Stječu povjerenje u vlastitu sposobnost suočavanja s izazovima
  • Uče se nositi sa strahom i stresom tijekom obavljanja teških zadataka
  • Razvijaju samopouzdanje
  • Izgrađuju otpornost dok uče prevladavati privremenu nelagodu
Zašto djeca penju

Djeca penjanjem razvijaju samopouzdanje

Leave a comment