Skip links

Zašto djeca penju [Vol. 1]

Imate li pustolovnu djecu koja vole izazove, pokušajte s penjanjem po umjetnim stijenama u zatvorenom! Penjanje ima mnogo nevjerojatnih prednosti za djecu, uključujući poboljšanu koordinaciju, fizičku snagu, rješavanje problema, grubu motoriku i komunikaciju.

Djeca su rođeni penjači i penju se prije nego prohodaju

Razmislite malo; bebe ustaju iz kolijevke, penju se na kauč, penju se na/iz hranilice, penju se u kadu, penju se na kuhinjski pult… Trebamo li reći više?

Dobrobiti penjanja kod djece

Stijene za penjanje ne samo da su šarene, već imaju i različite oblike kako bi simulirale raznolikost kamenih površina koje se mogu naći u prirodi. Ovi hvatovi, ili “grifovi” kako ih nazivamo, imaju nazive kao što su polica, palačinka, zmija itd., ali najčešći hvatovi koje će djeca koristiti su veliki, lako ih je primiti i zadržati, a nazivaju se tramvajci.

Kada je najbolje početi s penjanjem

Maloj djeci je penjanje prirodno

Kada je najbolje početi s penjanjem?

Dobra je vijest da ne postoji čarobno doba kada se može početi penjati, nebitno je jeste li odrasla osoba ili dijete. U našoj dvorani minimalna dob djeteta je 5 godina. Taj uvjet ne znači da se manja djeca ne mogu penjati već da je tada dijete dovoljno zrelo da sluša i slijedi upute. Penjanje je puno prirodnije maloj djeci jer zahtijeva manje snage gornjeg dijela, tako da im rano započinjanje daje dobar početak.

Prednosti penjanja

Zabava za djecu

Fizičke prednosti penjanja?

Djeca na penjanje gledaju kao na zabavu kroz koju jačaju cijelo tijelo bilo da se penju po penjalicama na igralištima ili na velike stijene. Djeca kroz penjanje:

 • povećavaju mišićnu masu i snagu, fleksibilnost i izdržljivost
 • razvijaju grubu motoriku puzanjem, trčanjem, skakanjem i penjanjem koje dijete čini svojim rukama, nogama, stopalima tj. cijelim tijelom
 • razvijaju finu motoriku hvatanjem malih grifova raznih oblika
 • razvijaju ruka-oko-noga koordinaciju tj. sposobnost da ruka, noga i/ili prsti pravilno izvrše zadatak koji smo vidjeli okom
 • izoštravaju vizualnu percepciju dok traže grif koji će koristiti za penjanje
 • razvijaju koordinaciju, agilnost i ravnotežu

Penjanje potiče prirodne tjelesne procese koji mogu pomoći u poboljšanju cjelokupnog zdravlja i pravilnom fizičkom razvoju:

 • Povećan kardiovaskularni protok – podizanjem ruke iznad glave kako bi se dohvatio grif, povećava se protok krvi po tijelu.
 • Povećana fleksibilnost – pokret potreban za penjanje oponaša prirodni pokret istezanja.

Tjelesni razvoj je temelj zdravog tijela, ali istraživanja pokazuju da njegov utjecaj seže i dalje. Tjelesna aktivnost utječe i na kognitivni razvoj u djece predškolske dobi što im je odlična priprema za školu. Primjerice, djeca na treningu penjanja vježbaju pamćenje na zabavan način gdje moraju zapamtiti 5 grifova za redom.

Senzorne prednosti penjanja?

Penjanje omogućuje djeci da eksperimentiraju i time razvijaju svoju senzornu svijest. Postoje brojni zadaci unutar penjanja koji podržavaju ovaj razvoj, uključujući:

 • odgurivanje od stopinke za napredovanje na stijeni
 • istezanje do sljedećeg grifa
 • njihanje s jednog grifa na drugi
 • povlačenje grifova
Senzorne prednosti penjanja

Djeca penjanjem razvijaju senzornu svijest

Djeca koriste prostornu svijest i razmišljanje kako bi dovršila ove zadatke i izgradila svoje osjetilne vještine. U skladu s tim, penjanje razvija dvije vrste osjetilnog rasta:

Propriocepcija: ova osjetila nam pomažu odrediti gdje su naši udovi jedan u odnosu na drugi i količinu sile koja je potrebna za izvršavanje različitih zadatka. Penjanje je strateški sport gdje je svijest o tijelu neophodna za razlikovanje pokreta ruku i nogu. Ta vještina je posebno važna za razvoj mlađe djece čija se tijela konstantno mijenjaju. Svjesnost o poziciji tijela je korisna, ne samo za penjanje po stijenama, već i za aktivnosti u svakodnevnom životu.

Vestibularni: naš vestibularni sustav uvelike je odgovoran za našu ravnotežu i koliko dobro se možemo orijentirati u prostoru bez upotrebe drugih osjetila poput vida i zvuka. Drugim riječima, ako možete zatvoriti oči, stajati na jednoj nozi i još uvijek održati ravnotežu, za to možete zahvaliti snažnom vestibularnom sustavu!

Penjanje, okretanje i višenje naglavačke neki su od najboljih načina za podršku razvoju vestibularnog sustava. Smatra se da je to razlog što su mala djeca tako prirodno privučena takvim ponašanjima. Pružanje sigurnih uvjeta za penjanje izvrstan je način da svojoj djeci pomognete u razvoju jake ravnoteže i da uživaju u tjelesnoj aktivnosti tijekom cijelog života.

Svi tečajevi i treninzi za djecu.

Leave a comment