Skip links

Zašto je fleksibilnost važna u penjanju

Penjanje je kombinacija snage, tehnike i izdržljivosti i oni su ključni faktori uspjeha u ovom sportu. No, postoji jedan aspekt koji često ne dobiva dovoljno pažnje, a to je fleksibilnost. U ovom blogu istražit ćemo zašto je fleksibilnost ključna za uspjeh u penjanju i kako je možete poboljšati.

Veza fleksibilnosti i izvedbe

Fleksibilnost igra ključnu ulogu u penjanju iz nekoliko razloga. Prvo, omogućuje vam da pravilno postavite svoje tijelo i maksimalno iskoristite snagu mišića. Također, fleksibilnost vam omogućuje da održite stabilnost u zahtjevnim situacijama tj. omogućuje vam da tijelo približite zidu, a isto tako vam omogućuje da učinkovito koristite donje udove. S poboljšanom efikasnošću možete smanjiti potrošnju energije čime povećavate razinu i sigurnost penjanja. Ako je vaša fleksibilnost loša, možete završiti s prekomjernim naprezanjem kako biste dosegnuli zahtjevnije položaje, što vas dovodi u povećani rizik od ozljeda.

Kada ste dovoljno fleksibilni, vaše tijelo može reagirati na zahtjevne situacije s većom kontrolom i preciznošću. Zamislite situaciju gdje se nalazite u položaju u kojem je potrebno istovremeno upotrijebiti snagu mišića i održati stabilnost. To zahtjeva precizno koordiniranje mišića i zglobova. Kada su vaši mišići i zglobovi fleksibilni, imate veći opseg pokreta i veću kontrolu nad svakim pokretom. To znači da možete lakše prilagoditi svoje tijelo kako bi se nosilo s različitim zahtjevnim položajima na stijeni.

Dakle, fleksibilnost ne samo da vam omogućuje da izbjegnete ozljede i iskoristite puni potencijal svoje snage, već također poboljšava vašu izvedbu na stijeni, omogućavajući vam da se penjete s većom sigurnošću i efikasnošću.

Fothia Blog Istezanje

Fleksibilnost je važna

Razlika između fleksibilnosti i mobilnosti

Fleksibilnost se odnosi na opseg pokreta u određenom zglobu ili skupini mišića, dok se mobilnost odnosi na sposobnost tijela da se kreće kroz taj opseg pokreta s kontrolom. Dakle, fleksibilnost se odnosi na pasivno istezanje mišića, dok mobilnost uključuje aktivno kretanje kroz taj opseg.

Za penjanje je ključno ne samo imati dobru fleksibilnost, već i mobilnost, jer vam omogućuje da se lako krećete kroz različite položaje na stijeni.
Na primjer, možete imati fleksibilne mišiće leđa koji vam omogućuju da se nagnete unatrag, ali ako nemate dobru kontrolu nad tim pokretom vaša mobilnost u tom položaju bit će ograničena.

Dakle, dok fleksibilnost pruža osnovu za pokret, mobilnost vam omogućuje da tu fleksibilnost koristite u dinamičnim situacijama penjanja. Stoga je važno raditi na obje komponente kako biste postigli potpunu pokretljivost i spremnost za izazove koje donosi penjanje.

Fothia Blog Fleksibilnost

Fleksibilnost i izvedba

Kako započeti s treningom fleksibilnosti

Ono što je sjajno kod rada na fleksibilnosti i pokretljivosti je da često zahtijeva malo vremena, lako se može obaviti kod kuće i može se raditi tijekom dana aktivnih odmora s minimalnim utjecajem na vaš oporavak.

Započnite s jednostavnim istezanjem svaki dan, ali ne zaboravite na važnost dinamičkog istezanja. Dinamičko istezanje uključuje pokrete koji se kontinuirano kreću kroz opseg pokreta i pomažu u pripremi mišića i zglobova za aktivnost penjanja. Fokusirajte se na ključne skupine mišića koje su često napete kod penjanja, poput ruku, ramena i leđa, no nemojte zanemariti i ostale dijelove tijela. Ključno je raditi istezanja kontrolirano i postupno, izbjegavajući silu ili bolne pokrete koji mogu rezultirati ozljedama.

Nadalje, uključite u svoj režim treninga vježbe koje potiču mobilnost u vašim zglobovima. To može uključivati dinamičke vježbe poput rotacije zglobova ili vježbi s pilates loptom koje potiču stabilnost i kontrolu u širokom rasponu pokreta. Kombinacija istezanja i vježbi mobilnosti pomoći će vam da razvijete sposobnost za napredak u penjanju.

Leave a comment